KÅLPUDDING
- mammansmat

- 5 jan. 2024
- 1 min läsning
Husmanskostens husmanskost. Bättre kan det knappast bli! Med en god sås och potatis så är det nästan garanterad matkoma.

4-6 portioner
60 minuter
Ingredienser:
1 kg vitkål
3-4 msk sirap
Salt och svartpeppar
Smör att steka i
500 g blandfärs
1 ägg
1 dl grädde
0,75 tsk salt
0,25 tsk vitpeppar
1 msk kalvfond, koncentrerad
Sås:
1 tärning köttbuljong
1 dl vatten
1 dl mjölk
2 dl grädde
1-2 tsk kinesisk soja
1-2 msk mjöl + 0,75 dl vatten
Sky från kålpuddingen
Salt och vitpeppar
Gör så här:
Skiva kålen tunt, stek den i omgångar i smör, smaka upp med salt, peppar och sirap.
När den är brun och mjuk, så lägg hälften i botten på en ugnsform, spara resten.
Rör ihop färsen med salt, peppar, fond, lökpulver, grädde och ägg. Tryck ut färsen på kålen i formen och strö resten av kålen över.
Grädda i 200 grader i ca 40 min, den ska hålla över 72 grader.
Koka upp mjölk, vatten, grädde, buljongtärningen och soja. Smaka upp med salt och peppar. Red av med mjölet utrört i vatten. Småkoka ca 5 min. När puddingen är färdig så häll ner skyn från puddingen i såsen och rör vispa ner. Smaka av och smaka upp om det behövs.
Servera kålpuddingen och såsen med kokt potatis och rårörda lingon eller lingonsylt.






Otroligt gott och väldigt bra recept! Men hur mycket lökpulver ska det vara? Det står inte i ingredienslistan! Annars jättebra instruktioner! 🤗