BLÅBÄRSKAKA MED KNAPRIGT HAVRESMUL
- mammansmat
- 16 aug. 2022
- 1 min läsning
Uppdaterat: 2 jan. 2024
En långpannekaka med blåbär. Den har allt som en god kaka kan tänkas erbjuda - saftig, smakrik och lite knaprig på toppen.
Botten är en vanlig mjuk kaka, smaksatt med citron.
Supergod som den är, eller servera den med en klick vaniljvisp.

ca 18 bitar 15 minuter + tid i ugn
Ingredienser:
Smul:
75 g smält smör
1,5 dl rörsocker strö
1,25 dl havregryn
1,25 dl mjöl
Smet:
3 ägg
3 dl strösocker
4 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
0,75 dl mjölk
Zest från 1 citron
100 g smält smör
5 dl blåbär
2 msk potatismjöl
Gör så här:
Börja med smulet, blanda bara samman ingredienserna med handen.
Blanda blåbär med potatismjöl.
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Sikta ner mjöl tillsammans med vaniljsocker och bakpulver. Vänd ner med slickepott tills du har en slät smet. Vänd sedan ner zest, mjölk och smör.
Häll upp smeten i en bakplåtspapperklädd ugnsform, min mäter 34×24 cm.
Strö blåbären på smeten och toppa med smulet.
Grädda i ugnen i 225 grader i 25-35 min.
Känn med en provsticka, smeten ska inte kladda av sig på stickan, men blåbären kommer göra det. Eller om du tempar så är innertemp på 98 grader bra.
Låt svalna på galler.
Servera som den är eller med en klick vaniljvisp.

Kommentarer